Groeien, eer, vruchtdragen – Entheos A4 Discipelschap – 1 Kor. 3: 6-9

Groeien, eer, vrucht dragen – Entheos A4 Discipelschap – 1 Kor. 3: 6-9

 

Ik heb geplant, Apollos heeft water gegeven, maar God heeft doen groeien. Het is niet belangrijk wie plant of begiet, alleen God is belangrijk, want Hij doet groeien. Wie plant en wie begiet, hebben hetzelfde doel.

 

Koester een cultuur van eer – wat is dat? Het woord ‘cultuur’ komt van het Latijnse cultura, dat betekent: beschaving, geestesleven, geschikt maken voor het verbouwen van gewassen. Als we het toepassen op ons gemeenteleven, vertaal je het zo: het scheppen van een vruchtbare, beschaafde omgeving. Waar het mogelijk is om een levensstijl te ontwikkelen naar het voorbeeld van Jezus.

 

Ons aandeel: wij kiezen ervoor onze levensakkers te bebouwen en bewerken. We verdiepen ons met elkaar in het Woord, reiken elkaar geloofsbouwstenen aan, leven elkaar de normen en waarden voor uit de Bijbel; we geven elkaar ruimte voor ontwikkeling van onze gaven en talenten. Breng jezelf tot eer, door eervol te leven: haal stenen weg die jezelf en anderen schaden.

Onze persoonlijke verantwoordelijkheid is: onze akkers omploegen, ongerechtigheden verwijderen, de stenen eruit halen, rechte voren trekken, de bodem zo klaarmaken dat het zaad dat erin wordt gezaaid, tot volle wasdom kan komen.

Soms kom je bij die reinigende acties een hoop ouwe troep tegen. Die zit soms heel diep, had je eigenlijk helemaal vergeten. Lastig te verwijderen … daar moet je echt moeite voor doen. Maar oh, wat loont het als je je bodem ervan kunt vrijmaken! Je oogst gaat daarna verdubbelen. Wees niet bang om wat dieper te graven! Om grondig te werk te gaan, zodat jouw gewassen diep kunnen wortelen en heel sterk kunnen worden. Veel vrucht kunnen gaan dragen. Lukt het je niet alleen? Neem vertrouwde mensen in vertrouwen, praat en bid er samen over.

Gods aandeel: Hij geeft de wasdom op onze levensakkers! Het wonder van groei en leven komt van Hem, uit Hem. Wij willen een groeizaam klimaat scheppen, en een sfeer van veiligheid bewaken, zodat je uit je comfortzone durft te stappen, om voor jou nieuwe dingen te doen en persoonlijk te groeien. En zo een levend getuigenis zijn voor je omgeving, van binnen uit.

 

  1. Welke wasdom (vrucht) herken je in jouw leven?

 

  1. Wat zie jij nu in jouw leven groeien?

 

  1. Waaraan wil je verder werken?

 

  1. Wat heb je daarvoor nodig?

 

  1. Hoe zouden wij je kunnen ondersteunen in je ontwikkeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.